wtorek, 9 kwietnia 2013

Piernik z powidłami




SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika domowej lub gotowej
  • 1 szklanka powideł śliwkowych
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 50 g orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów )

POLEWA

2 łyżki Śmietany
2 łyżki cukru
2 łyżki masła 
2 łyżki kakao 

Przygotowanie:

Do rondelka wkładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła.
Wszystko razem podgrzewamy ( nie dopuszczamy do zagotowania ), aż do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy.
Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto.
Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut.
POLEWA - wykonanie
do rondelka wkładamy masło, gdy sie rozpuści  wsypujemy cukier, następnie kakao i na koniec śmietanę.
Robimy to na bardzo małym ogniu. Nie powinno się za długo gotować. Płynną polewą polewamy ciasto i posypujemy orzechami.
PS. Zanim poleje ciasto polewą, robie w nim dziurki widelcem, żeby polewa dostała się również do wnętrza ciasta.
SMACZNEGO :)


Chrupiące gofry



Składniki:
  • 350 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia


WYKONANIE:
Ubijamy jajka z cukrem, do powstania puszystej białej masy.
Następnie dolewamy mleko oraz roztopione masło.Gdy składniki się już połączą dosypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Powinno powstać dość gęste ciasto. (Jeśli jest zbyt płynne, należy dosypać troszkę mąki)
Ciasto należy wlewać na rozgrzaną gofrownicę. Piec ok. 5-8 minut.

Nie należy otwierać gofrownicy,żeby "popatrzeć czy już się rumienią" ponieważ, nie będą tak chrupkie.
Bardzo ważne jest również, żeby po wyciągnięciu gofrów z gofrownicy położyć je na jakąś kratkę, żeby odparowały. Nie zrobią się dzięki temu 'gumowe'.

Rafaello na krakersach





Składniki:

  • 2-3 paczki krakersów (Ja używam krakersów Lajkonik)
  • 1 litr mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem (może być również śmietankowy lub kokosowy)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 250 g masla
  • 200 g wiórek kokosowych

( 150 g wiórek kokosowych do masy  + 50 g do posypania na wierzchu)

Do szklanki odlewamy trochę mleka, resztę gotujemy z cukrem. Do odlanego mleka dodajemy budynie i mąkę ziemniaczaną.
Robimy budyń i czekamy do wystygnięcia.
Masło miksujemy  z żółtkiem, później dodajemy zimny  budyń i miksujemy dalej ok 4 minuty.

Do masy dodajemy wiórki kokosowe i miksujemy ok 2 minut.

Ja użyłam blachy o wymiarach 33 x 23 cm.Wyłożyłam ją folią aluminiową.


Następnie układamy:
  • Krakersy
  • krem
  • krakersy
  • krem
  • krakersy
  • krem



Posypka (50 g wiórek wymieszać z 3 pokruszonymi krakersami). Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin. Osobiście uważam, że ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.
SMACZNEGO! :)





Zebra







Składniki:
5 jaj
480 g mąki pszennej
250 g cukru
1 szklanka oleju
1 szklanka oranżady, (lub wody gazowanej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
3 łyżki kakao
2 łyżki mąki


Przygotowanie:


Jaja z cukrem i cukrem waniliowym należy ubić mikserem na gęstą, puszystą masę.

Następnie dolewamy oranżadę i olej, a następnie dosypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.



Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać z kakao, a drugą z 2 łyżkami mąki.

Okrągłą, średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.

Na środek tortownicy wylewać na przemian po dwie łyżki jasnego i ciemnego ciasta aż do wyczerpania masy.


Ciasto pieczemy ok 50 minut w temperaturze ok. 180 stopni.


Tort z bitą śmietaną i owocami


Biszkopt na tort


Próbowałam wielu przepisów na biszkopt, ale ten jest zdecydowanie najlepszy.
(Z przepisu Bakeholic )
Pięknie wyrósł, jest  puszysty i pyszny.

  • SKŁADNIKI:

  • 7 jajek rozmiaru L

  • 1 1/2 szklanki cukru

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 cukier waniliowy 

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

WYKONANIE:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubiajając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy.

Wyłączyć mikser i partiami dodawać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Staramy się, by nie było grudek mąki, ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Na końcu dodajemy olej i mieszamy.

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy. Ja dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, by ciasto się  nie przykleiło i łatwo było je wyjąć.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 50- 55 min, do suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na 10 min. Następnie wyjąć, obkroić nożem dookoła, rozpiąć tortownicę.
Biszkopt wyjąć, ułożyć "do góry nogami". W tej pozycji wystudzić go.
Biszkopt kroimy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

(Tortownica o średnicy 26 cm)
Bita śmietana:
1 litr śmietany 36 %
10 łyżeczek cukru pudru (można osłodzić w zależności od tego czy lubimy mniej lub bardziej słodkie)
Chłodzimy  śmietanę  1-2 godziny w zamrażarce. Po wyjęciu dodaję cukier i miksuję aż będzie sztywna.
Biszkopt kroje na 3 części.
Każdą z nich nasączam lekko herbatą malinową.
Do tortu użyłam świeże  truskawki i jagody. 
Biszkopty przekładam bitą śmietaną i owocami.
Na ostatni biszkopt gładko rozprowadzam masę oraz  na boki tortu.
Udekorowałam owocami i posypałam startą czekoladą.
Smacznego :)

Muffiny - takie jak lubisz :)



Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła)
  • 1 cukier wanilinowy
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka cynamonu lub kakao


Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej.
Wszystko dokładnie miksuje na gładką gęstą masę.


Można podzielić  ciasto na 2 części. Do jednej możemy  dodać cynamon, do drugiej 2 łyżeczki kakao.

Uzupełniamy foremki ( 1 czubata łyżeczka).
Do tych z cynamonem dodajemy kawałki jabłek, do kakaowych -  orzechy i czekoladę.
Wychodzi ok 12-13 muffin.

Następnie wkładam je do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni- piekę w tej temp. ok 15- 20 minut.



Często mieszam ciasta ze sobą, Uzyskuje bardzo ładnie wyglądające i smaczne muffiny.
Ozdabiam je:

  • czekoladą
  • wiórkami kokosowymi
  • jabłkami
  • orzechami








Tęczowe babeczki


Składniki:


CIASTO
  • 150g cukru
  • 150g miękkiego masła
  • 190g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja

MASA
  • duże opakowanie budyniu waniliowego
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki masła roślinnego
  • kolorowe barwniki spożywcze

  • PRZYGOTOWANIE

    Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka.
    Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy.
    Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :)

    Pieczemy około  15 - 20  minut w 180 stopniach. 

    W tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu jednak dodajemy o 100 ml mniej mleka aby masa była bardziej zwarta.
    Do zimnego budyniu należy dodać 3-4 łyżki masła i dokładnie zmiksować na gładką masę.

    Gotową masę dzielimy na tyle części, ile chcemy mieć kolorów.
    Do każdej z nich dodajemy kroplę barwnika i dokładnie mieszamy.

    Gdy babeczki przestygną ozdabiamy kolorowym budyniem. Możemy użyć również cukierniczych ozdób.






Print