niedziela, 5 maja 2013

Babeczki z jagodami i kruszonką


Składniki:
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 3/4 szkl. cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. oleju
- 1 jajko
- 1/3 szkl. mleka
- 1 szkl. Jagód (wedle uznania)

Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem , solą i proszkiem do pieczenia.
Wbić jajko, dolać olej i mleko.
Wszystko wymieszać.
Jeżeli mamy świeże jagody dosypujemy do ciasta i lekko mieszamy.
(Można użyć jagód ze słoika, należy nałożyć je łyżeczką na ciasto w foremce).
Napełniać ciastem  ok. ¾  foremki i posypać kruszonką. Piec ok. 20 - 25 minut w temp. ok. 200 st. C.
Kruszonka:

- 1/3 szkl. cukru
- 1/4 kostki masła
- 1/2 szkl. mąki
Wszystkie składniki wymieszać razem , rozcierając palcami lub widelcem.










Print