niedziela, 2 czerwca 2013

Pieczone roladki schabowe



Składniki na dwie roladki:

2 plasterki schabu bez kości
pół małej cebulki
2 ząbki czosnku
przyprawa do mięsa wieprzowego
mały kawałek żółtego sera
natka pietruszki
3 pieczarki
sól i pieprz

Wykonanie:
Schab należy umyć, osuszyć i rozbić cienko, ale trzeba uważać, żeby nie zrobić w nim dziury :)
Posypujemy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa wieprzowego.

Na wierzch układamy drobno posiekaną cebulkę, natkę pietruszki, pokrojone w kostkę pieczarki oraz troszkę startego żółtego sera.


Następnie zawijamy schab w roladki i zabezpieczamy wykałaczkami.


Układamy na blaszce folię aluminiową i zawijamy w nią roladki.
Pieczemy ok 45 minut w temperaturze ok 180-190 C. (Wszystko zależy od piekarnika)



Do schabu przygotowałam podsmażane pieczarki.

Składniki:
ok. 300 g pieczarek 
pół małej cebulki
sól i pieprz
łyżeczka masła 
łyżka oleju

Na patelnie wlałam łyżkę oleju i dodałam łyżeczkę masła. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki wrzuciłam na patelnie i smażyłam na małym ogniu ok 10 minut. Następnie dodałam drobno posiekaną cebulę, sól i pieprz. Podsmażyłam  wszystko jeszcze ok. 5 minut.




Print