poniedziałek, 10 czerwca 2013

Młoda kapusta z kiełbasą i koperkiem



Składniki:
Młoda kapusta (Użyłam małej główki)
4 duże dojrzałe pomidory
1 duża cebula
Pętko kiełbasy
2 pęczki koperku
1 łyżka oleju
2 łyżki masła
1,5 łyżki mąki
Sól i pieprz

Wykonanie:
Kapustę należy obrać z zewnętrznych liści oraz wyciąć głąb.
Poszatkować kapustę, przełożyć do garnka i zalać wodą (ok. 1/3 wysokości kapusty)
Gotować kapustę na średnim ogniu.
W tym czasie podsmażyć kiełbasę z cebulką na łyżce oleju i dodać do kapusty.
Pomidory obieramy ze skóry (Należy je ponacinać i zalać wrzątkiem).
Obrane pomidory pokroić w kostkę i dodać do kapusty.
Gdy kapusta zrobi się miękka dodajemy do niej zasmażkę:
Masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i smażyć na złoty kolor. Następnie dodać do zasmażki wodę z kapusty, dokładnie wymieszać i dodać do gotującej się kapusty.
Doprawić solą i pieprzem. Ja zamiast soli użyłam ‘kucharka’.

Na koniec dodać drobno posiekany koperek i gotować jeszcze chwilę.
Podawać z ziemniakami lub z pieczywem :)


Print