niedziela, 16 czerwca 2013

Słodkie drożdżówki - idealne na śniadanie


Składniki:
2 i ¼ szklanki  Mąki
¾ szklanki letniego mleka
3 duże łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
¼ łyżki soli
60 g roztopionego masła
7 g drożdży instant
Białko do posmarowania bułeczek (roztrzepane)
Dżem lub marmolada J
Wykonanie:
Mąkę przesiać  i wymieszać z drożdżami. W innej miseczce wymieszać cukier, mleko, jajko, żółtko,  wystudzone masło oraz sól. Składniki wymieszać ze sobą.
Wyrobić gładkie ciasto(jeżeli bardzo się lepi, należy dosypać troszkę mąki). Odstawić  w ciepłe miejsce pod przykryciem, żeby ciasto mogło wyrosnąć.
Gdy ciasto wyrosło, należy zagnieść je jeszcze raz, uformować nieduże bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zaczekać kilka minut, aby bułeczki troszkę urosły .Następnie zrobić w nich wgniecenie prawie do samej blaszki tak, aby ciasto było w tym miejscu bardzo cienkie(można to zrobić dnem kieliszka).
Do wgniecenia w cieście wsypać  troszeczkę bułki tartej ok. 1/3 łyżeczki .
Na bułkę tartą dodać ulubiony dżem,  posmarować bułeczkę ubitym białkiem oraz posypać obficie kruszonką.
Piec w temperaturze  ok. 180-190 stopni, przez ok. 20 minut.
Wszystko zależy od naszego piekarnika. Radzę zaglądać do bułeczek co jakiś czas, żeby się za mocno nie przypiekły J
Kruszonka:
½ szklanki mąki
50 g  roztopionego masła
5 łyżek  cukru
Wszystkie składniki wymieszać dokładnie, aż zaczną się od siebie oddzielać i tworzyć kruszonkę J










Print