poniedziałek, 17 czerwca 2013

Muffiny z truskawkami


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru  (Jeżeli wolicie bardziej słodkie-3/4 szklanki)
2 łyżki miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 jajka
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
2 krople olejku migdałowego lub waniliowego
szklanka pokrojonych w kostkę truskawek

Przygotowanie:
Do miski wsypać wszystkie suche składniki. Następnie dodać składniki mokre oraz jajka i dokładnie wymieszać. Powinno wyjść dość gęste ciasto.
Dno papilotek zakryć ciastem, ułożyć na wierzch kawałki truskawek, następnie przykryć je ciastem i znowu ułożyć truskawki.




ok. 3/4 wysokości papilotek.
Piec ok 25 minut w temperaturze 180-190 stopni.

Upieczone muffiny można posypać cukrem pudrem :)

Smacznego J



Print