niedziela, 15 września 2013

Jajko w koszulce



Składniki:
jajko
3 łyżki octu winnego


Wykonanie:
Wodę zagotować w rondelku z 3 łyżkami octu winnego.
Jajko wbijamy do płytkiej miseczki.
Gdy woda wrze, wlewamy do niej jajko z jak najmniejszej odległości.
Jeżeli białko się bardzo rozpada, można je zgarnąć łyżką.
Gotować ok. 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową.

PS. Do jajek w koszulce należy używać bardzo świeżych jajek, ponieważ białko ładniej się ścina :)

Papryka faszerowana




Składniki:
6 papryk
1/2 kg mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
kawałek żółtego sera
ser feta (pół opakowania)
koncentrat pomidorowy (2 łyżki)
natka pietruszki
cebula
czosnek
przyprawa do mięsa mielonego
sól i pieprz


Przygotowanie:
Paprykę umyć, odkroić górną część i wyjąć z niej  całą zawartość. Ugotować woreczek ryżu.
Mięso mielone podsmażyć z cebulą, czosnkiem, 2 łyżkami koncentratu pomidorowego oraz przyprawą do mięsa mielonego.
Następnie wsypać do miski ugotowany ryż i podsmażone mięso. Dodać posiekany w kostkę ser feta i  natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem.
Wszystko dokładnie wymieszać. Nafaszerować paprykę  i na samą górę posypać startym żółtym serem.
Nakryć paprykę górną jej częścią i piec w piekarniku ok 25-35 min w temperaturze ok 180 C.



Sałatka z fasolą, jajkiem i brokułami


Składniki:
Puszka fasoli białej lub czerwonej
Puszka kukurydzy
Kawałek żółtego sera
3 jajka
1 cebula
Natka pietruszki
1 Papryka żółta lub czerwona
Majonez
Sól i pieprz

Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo. Należy również ugotować brokuły.
Następnie  pokroić  w kostkę ser  żółty, paprykę, brokuły, cebulę i jajka. Dodać drobno
posiekaną  natkę pietruszki, kukurydzę, fasolę i majonez. Doprawić solą i pieprzem.





Print