niedziela, 6 października 2013

Ciasto czekoladowe z wiśniami z nalewki


    Dostałam w prezencie słoik wiśni z nalewki. Postanowiłam dobrze je wykorzystać i użyłam ich  jako świetny dodatek do ciasta czekoladowego z kremem waniliowym J  Ciasto wyszło pyszne! J Nie jest trudne w wykonaniu a do tego niedrogie, ponieważ większość ze składników zazwyczaj mamy w domu.



Składniki:
CIASTO:
1,5 szklanki mąki
4 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka 
1 szklanka cukru
200 g masła lub margaryny
1 cukier wanilinowy
4 łyki ciepłej wody

KREM:
2 budynie waniliowe
0,5 l mleka
2-3 łyżki cukru (zależy  czy lubimy bardziej lub mnie słodkie)
Kostka margaryny
Kilka kropel olejku waniliowego
1 łyżka  wyciśniętego soku z cytryny

POLEWA CZEKOLADOWA:
(proponuję ją zrobić na końcu, ponieważ musi być bardzo ciepła, gdy polejemy nią ciasto)
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany 18 %

DODATKI:
Nutella- do posmarowania dolnej części ciasta. Jeżeli nie lubicie, nie musicie jej użyć.
 Wiśnie z nalewki  (moje są mocno alkoholowe ;))
Oczywiście możecie użyć zwykłych wiśni lub innych owoców.


Wykonanie ciasta:
Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło (najlepiej wyciągnąć je z lodówki ok.. godzinę przed pieczeniem, żeby zmiękło), wodę i jajka. Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dość gęste. Pieczemy ok. 50-60 minut (wszystko zależy od naszego piekarnika, proponuje sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie zostaje na nim surowe ciasto) w temperaturze 180 C.

Wykonanie kremu:
1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem na małym ogniu, w pozostałej połowie szklanki rozpuścić 1,5 opakowania budyniu. Gdy mleko zacznie się gotować, należy wlać rozpuszczony budyń i gotować przez chwilę. Należy uważać, żeby nie przywarł do garnka.
Studzimy budyń.
Masło dokładnie ucieramy i dodajemy po trochu wystudzony budyń oraz olejek waniliowy i sok z cytryny
Miksujemy do uzyskania kremowej masy.

Wykonanie polewy:
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, dodajemy kakao i śmietanę. Gotujemy na małym ogniu jeszcze  przez krótką chwilę po rozpuszczeniu się wszystkich składników.

Wystudzone ciasto  należy przekroić przez środek na 2 równe części.
Dolną część smarujemy cienką warstwą nutelli, następnie  kładziemy połowę kremu, układamy na nim wiśnie, przykrywamy drugą częścią kremu i przykrywamy górną częścią ciasta.
Polewamy ciasto gorącą polewą i układamy na wierzchu wiśnie.

SMACZNEGO!




Print