poniedziałek, 2 grudnia 2013

Pieczona pierś z kurczaka z sosem z prawdziwków



Pieczona pierś z kurczaka

Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
2 ząbki czosnku
Kamis- grill ziołowy
Kamis- zioła do drobiu
Przygotowanie:
Pierś oczyścić, natrzeć czosnkiem i obsypać przyprawami.
Następnie zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszkę.
Piec w piekarniku ok. 40-50 minut w temperaturze ok. 180 C.



Sos z prawdziwków

Składniki:
Prawdziwki
Jogurt naturalny
1 średnia cebula
Natka pietruszki
koperek
1 łyżka oleju
Przyprawa do potraw ‘warzywko’
Majeranek
3 liście laurowe
Ziele angielskie ( ok. 4 ziarenka)
sól i pieprz

Przygotowanie:
Grzyby oczyścić i pokroić  w kostkę. Podgotować i odcedzić.
Następnie podsmażyć przez kilka minut z cebulką na oleju.  Dolać ok. 1,5 szklanki wody , dodać przyprawy i  posiekane zioła.
Smażyć na małym ogniu , następnie zaprawić ( 1 płaska łyżka mąki, 1 łyżka jogurtu  naturalnego greckiego, kilka łyżek wody- wszystko dokładnie wymieszać, żeby uniknąć grudek) .




Print