niedziela, 8 grudnia 2013

Mięciutkie pierniczki


Składniki:
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka miodu (może być sztuczny)
100 g masła roślinnego
2 łyżeczki ciemnego kakao
1 opakowanie przyprawy do piernika (30g)
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka

Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło z miodem .
 Z pozostałych składników oraz  roztopionego miodu z masłem wyrobić ciasto.  Owinąć  je folią aluminiową i włożyć na ok. godzinkę do lodówki.
Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wykrawać z niego ciasteczka.
Piec ok 7-9 minut w temperaturze ok. 180*C.
Pierniczki można udekorować lukrem.

Lukier:

Składniki:
1 białko z małego jajka
1 szklanka cukru pudru
2 krople olejku migdałowego lub kilka kropel cytryny

Wykonanie:
Jajko  polać wrzątkiem, oddzielić białko od żółtka i ubić na sztywną pianę. Następnie, dodać przesiany  cukier puder oraz olejek migdałowy i dalej ubijać. Lukier musi być bardzo gęsty, jeżeli jego konsystencja jest zbyt płynna, należy dosypać cukru pudru (wszystko zależy od wielkości jajka).
Następnie przełożyć lukier do rękawa cukierniczego i udekorować pierniczki.


PS. Im grubsze rozwałkujemy ciasto, tym bardziej miękkie będą pierniczki.










Print