sobota, 26 kwietnia 2014

Pyszna i łatwa babka

Pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka. Możemy ją zmodyfikować i dodać np. kakao, wiórki kokosowe, bakalie lub ulubiony aromat.



Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
4 całe jajka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
  ulubiony aromat

Przygotowanie:
Jajka należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną.
Następnie dodać olej i aromat, miksować  do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej  masłem i obsypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. godzinę.

Można polać lukrem lub dowolną polewą.







Łatwa karpatka ;)




Składniki

Ciasto:
150 g margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki
5 jajek

Krem budyniowy:
3 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
250 g masła
1 łyżka mąki

Wykonanie:
Margarynę zagotować z wodą. Dosypać mąkę i gotować na bardzo małym ogniu ok 2 minut cały czas energicznie mieszając.
Odstawić do ostygnięcia.
Następnie dodawać po jednym jajku i miksować.
Ciasto podzielić na 2 równe części, każdą piec na wysmarowanej masłem blaszce (24x35 cm) i obsypanej mąką przez ok. 30 minut w 180*C.
Przygotowanie kremu:
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem, w pozostałym mleku rozpuścić budynie z łyżką mąki. Ugotować budyń i odstawić do ostygnięcia.
Następnie rozetrzeć masło i dodawać po łyżce zimnego budyniu.
Ucierać do momentu, kiedy otrzymamy kremową masę.

Krem rozsmarować na jednym z ciast i przykryć drugim. Rozprowadzając krem powinno się zachować 2 cm wolnego miejsca od brzegów.
Gotowe ciasto odstawić do lodówki.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego! J




Print