niedziela, 27 kwietnia 2014

Schab pieczony





Przepis na zalewę otrzymałam od mojej mamy, piekła go w ten sposób od kiedy pamiętam J Ale… troszkę zmodyfikowałam jej przepis, ponieważ postanowiłam natrzeć schab przed pieczeniem musztardą z czosnkiem.
Schab wyszedł pyszny! Idealny na kanapki J

Składniki:
schab (mój miał troszkę ponad kilogram)

Zalewa:
15 szklanek wody
11 płaskich łyżek soli
3 łyżeczki cukru
4 liście laurowe
3 łyżeczki kolendry
4-5 goździków
7 ziarenek pieprzu
7 ziarenek ziela angielskiego
6 ząbków czosnku

Przygotowanie:
Wodę zagotowałam  z przyprawami (ja niestety nie dodałam kolendry, ponieważ zapomniałam kupić). Odstawiłam do ostygnięcia i dodałam  czosnek. Zalałam marynatą mięso i odstawiłam do lodówki na 3 dni.
Po upływie 3 dni wyjęłam mięso z zalewy i natarłam 3 łyżkami musztardy zmieszanymi z 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami oleju i 2 łyżkami majeranku.

Włożyłam do rękawa do pieczenia i piekłam godzinę w temperaturze 200*C.

Pychotka





Składniki

Kruche ciasto:
500 g mąki pszennej
Pół szklaki cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
200 g masła

Beza:
6 białek
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 cukier wanilinowy
200 g masła
Dodatkowo:
Słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
120 g migdałów

Wykonanie

Ciasto:
Wszystkie składniki zagnieść. Powstałe ciasto podzielić na 2 części.
Formę (25 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią 1 część ciasta, wyrównać, posmarować go dżemem, połową masy bezowej i posypać migdałami. Z drugim kawałkiem ciasta należy zrobić to samo.
Piec w temperaturze 180*C przez ok. 40 minut.

Beza:
Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać po trochu cukier- cały czas miksując. Dodać mąkę ziemniaczaną  i delikatnie wymieszać.

Krem:
1 szklankę mleka  zmiksować z żółtkami i mąką. Dodać do mleka gotującego się z cukrami, żeby powstał budyń.
Masło utrzeć  i stopniowo dodawać do niego ostudzony budyń (można dodać do kremu ulubiony aromat lub kilka kropli soku z cytryny)
Na koniec przełożyć placki kremem i włożyć do lodówki, najlepiej na całą noc.




Print