niedziela, 11 maja 2014

Szparagi pod serowym beszamelem :) MNIAM!




Składniki:
szparagi
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
ok 10 dkg startego żółtego sera
łyżka oleju
szczypta cukru
ok 0,5 szklanki mleka

Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę, wymieszać i zestawić z gazu. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Gotować do wrzenia.
Doprawić pieprzem, solą, gałą muszkatołową i dodać starty ser. Wymieszać.
Szparagi dobrze opłukać, odłamać twarde końcówki i gotować ok. 10 minut w wodzie z solą i cukrem.
Wyciągnąć szparagi z garnka i wyłożyć do foremki, polać je przygotowanym wcześniej sosem i zapiec w temperaturze 180*C przez ok 15-20 minut.








Sałatka z tuńczykiem



Składniki:
sałata rzymska
2 jajka ugotowane na twardo
czarne oliwki
pomidor
ogórek
czerwona cebula
tuńczyk w puszce

Przygotowanie:
Sałatę rozerwać na małe kawałki, pokroić pomidora, oliwki, ogórka, cebulę i jajka. Ułożyć wszystkie składniki na talerzu i polać ulubionym sosem/dressingiem.
Ja użyłam dressingu z octem balsamicznym. 
(Znajdziecie go w zakładce dipy i dressingi)
Smacznego! :)




Pancakes



Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
75 g masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 łyżki cukru
2 jajka
1,5 szklanki mleka

Przygotowanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.
Jajka ubić, dolać do nic mleko oraz masło. Następnie dodać do mąki.
Dokładnie wymieszać.
Smażyć na patelni, bez dodatkowego tłuszczu.

Można podawać z tym co lubimy najbardziej :)


Print