niedziela, 25 maja 2014

babeczki z bitą śmietaną i truskawkami

SKŁADNIKI:

Ciasto:
150 g cukru
150 g miękkiego masła
190 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
odrobinę aromatu rumowego, waniliowego lub migdałowego


Bita śmietana
śmietanka 30% mocno schłodzona
1 śmietan-fix
1 cukry wanilinowe

Świeże truskawki pokrojone na 4 części.

PRZYGOTOWANIE

ciasto:
Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka.
Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kilka kropel aromatu i dokładnie miksujemy.
Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :)


Pieczemy około  15 - 20  minut w 180 stopniach. 

Bita śmietana:
Śmietanę mocno schłodzoną miksujemy z  cukrami wanilinowymi i śmietan-fix'em do momentu, aż będzie sztywna.

Zimne babeczki dekorujemy bitą śmietaną i ozdabiamy truskawkami.

Przechowywać w lodówce:)


Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem




Składniki:
Makaron penne
0,5 kg mięsa mielonego
Kawałek żółtego sera
Sos boloński, słodko kwaśny lub do spaghetti (ja używam często gotowego sosu ze słoiczka)
1 duża cebula
Natka pietruszki
Przyprawa do mięsa mielonego
Sól i pieprz
Łyżka oleju do smażenia
1-2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Makaron ugotować i odcedzić.
Mięso mielone podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. Następnie  dodać posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.   Dodać sos i smażyć jeszcze chwilę.

Połowę makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, polać go połową sosu, posypać startym żółtym serem,  przykryć drugą częścią makaronu,  polać resztą sosu i posypać serem.

Zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180*C do momentu kiedy ser ładnie się przypiecze.


Sernik z jogurtów greckich

Sernik z jogurtów greckich jest wyjątkowo puszysty, niczym ptasie mleczko :)
Jest pyszny i z pewnością zrobi wrażenie na wielu z Was :)
Gorąco polecam ;)



Składniki na masę jogurtową:
3 jogurty greckie po 400 g (ja użyłam tych z Bie….ki :)
8 jajek
¾ szklanki cukru
2 cukry wanilinowe
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
3/4 szklanki oleju

Składniki na kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
125 g margaryny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1-2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Kruche ciasto:
Margarynę pokroić w kostkę i  zagnieść z pozostałymi składnikami.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinkę.
Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć na formę (36/24,5 cm), którą wcześniej należy posmarować tłuszczem i obsypać mąką lub bułką tartą.
Włożyć do piekarnika i piec w 180*C ok. 20 minut

Masa:
Żółtka ubić z cukrami, osobno ubić białka z szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodać pianę z białek do żółtek , mieszamy i dodajemy jogurty, budynie śmietankowe i na samym końcu dodajemy olej.
Wymieszać delikatnie łyżką.
Masę jogurtową wylać na podpieczone kruche ciasto.
Piec ok. 60-80 minut w temperaturze 160-170*C.

Polewa czekoladowa:
3 łyżki masła
3łyżki kakao
3łyżki cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Gotować chwilkę do rozpuszczenia wszystkich składników i połączenia się w kremową masę.





PS.

Polecam polać sernik musem ze świeżych truskawek, pycha J

Rogaliki z serem feta i łososiem




Składniki:
Ciasto francuskie (kupiłam gotowe)
Ser feta pokrojony w kostkę
Łosoś wędzony pokrojony na mniejsze kawałki
Białko do posmarowania rogalików

Przygotowanie:
Ciasto pokroić w trójkąty, W podstawie trójkątów  poukładać  ser i łososia.
Zawinąć i posmarować  na wierzch białkiem.
Piec w temperaturze 180*C do momentu, kiedy rogaliki się ładnie zarumienią.





Jeść czy grać?

Pasta z czarnych oliwek




Składniki:
Słoik czarnych oliwek bez pestek
Ząbek czosnku
Natka pietruszki
Oliwa z oliwek
Łyżka octu balsamicznego
sól

Przygotowanie:
Oliwki zmiksować malakserem  razem z odrobiną oliwy z oliwek, octem balsamicznym,  przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli  i posiekaną natką pietruszki.
Włożyć do słoiczka  i zostawić na noc.
Pasta jest pyszna, idealnie pasuje do bagietek i sera feta.
Polecam!




Paluszki bekonowe





Składniki:
Ciasto francuskie
Boczek w plasterkach
Białko do posmarowania

Przygotowanie:
Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni, poukładać na nim plasterki boczku.
Pociąć ciasto z boczkiem w paski. Następnie poskręcać i posmarować białkiem.
Piec w temperaturze ok. 180*C do momentu, kiedy ciasto ładnie się zarumieni a boczek ładnie upiecze.
Paluszki idealnie sprawdzają się na imprezie :)



Jeść czy grać?

Koreczki z łososiem







Składniki:
Łosoś wędzony w plastrach
Ser feta pokrojony w kostkę
Czarne oliwki bez pestek
Wykałaczki

Przygotowanie:
Pokroić łososia w paseczki, owinąć nim kawałki sera feta.
Nadziewać na wykałaczki ser owinięty łososiem i czarne oliwki.
Łatwe, szybkie i pyszne!

Idealne na imprezę!






Jeść czy grać?

Print