niedziela, 15 czerwca 2014

koktajl truskawkowy

Pyszny, zdrowy- TRUSKAWKOWY!!!
A do tego bardzo syty i orzeźwiający :)


Truskawki
Jogurt grecki
2 łyżeczki miodu
kilka kostek lodu

Wszystkie składniki miksujemy z kilkoma kostkami lodu :)

Polecam dodać również troszkę soku z cytryny i świeżą miętę.

Pieczona pierś z indyka z tymiankiem


Składniki:
pierś z indyka
1 łyżka miodu
3 ząbki czosnku
świeży tymianek
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek

Wykonanie:

Pierś umyć i oczyścić. W miseczce wymieszać miód, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso doprawić solą i pieprzem oraz dokładnie natrzeć wcześniej zrobioną marynatą,
Poukładać na piersi tymianek i włożyć mięso do rękawa do pieczenia.
Mięso włożyć do piekarnika  nagrzanego do ok 180*C i piec ok 30-40 minut.



Zapiekanki

Jeżeli lubicie szybie i pyszne jedzonko, polecam zrobić zapiekanki :)



Składniki:
bułki (można użyć takich jakie lubimy najbardziej albo takie jakie mamy aktualnie w domu)
ser żółty
pieczarki
cebula
czosnek
parówki pokrojone w kostkę (dobrej jakości, żeby nie zepsuły nam smaku ;)
masło
papryka ostra/ słodka

Przygotowanie:

Bułeczki posmarować bardzo cienką warstwą masła.

Pieczarki i cebulkę  pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości masła lub oleju.
Dodać czosnek i odrobinę papryki.
Na bułeczkach ułożyć podsmażone pieczarki z cebulką oraz parówki.

Przykryć plasterkami żółtego sera i zapiec w piekarniku do momentu, kiedy ser ładnie się zarumieni :)

Można podawać z ketchupem, majonezem lub z innym ulubionym sosem.
Ja dodałam również kiełki i rukolę- pycha :)





Schab w sosie koperkowym



Składniki:
ok. 0,5 kg schabu
koperek
1 duża cebula
1 marchew
liście laurowe ziele angielskie
sól i pieprz
mąka do zagęszczenia

Wykonanie:
Mięso pokroić w plasterki, natrzeć je solą i pieprzem, pokropić oliwą z oliwek i posypać posiekanym koperkiem. Następnie poprzekładać mięso posiekaną cebulką i odłożyć do lodówki na ok 0,5 h.

 Podsmażyć mięso z obu stron, do momentu aż zrobi się białe. Przełożyć je do rondelka z gorącą wodą (wody nie musi być dużo, dodajemy jej tyle ile chcemy mieć sosu). Na patelni na której smażyliśmy mięso należy teraz podsmażyć cebulkę, którą użyliśmy do przełożenia mięsa. Dodajemy do cebulki trochę wody i jeszcze chwilkę podsmażamy często mieszając. Zawartość patelni dodajemy do gotującego się w rondelku mięsa.
Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, ziele angielskie, liście laurowe oraz sporo posiekanego koperku. Dusimy pod przykryciem ok 20-30 minut na małym ogniu.
Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz zagęszczamy mąką wedle uznania :)

PS. Mam nadzieję, że o niczym nie zapominałam ;)





Domowy burger na wypasie :)



Składniki na kotlety:
ok 0,5 kg zmielonej wołowiny
1 jajko
Cebua
1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki musztardy
2 łyżeczki ketchupu
1-2 łyżeczki wody
Sól i pieprz

Dodatkowo:
4 jajka sadzone
Kilka plasterków bekonu podsmażonego na chrupko J
Pomidor
Ser żółty
Sałata, rukola
Cebula
Musztarda/ ketchup/ sos do burgerów

Bułki do hamburgerów

Wykonanie:
Cebulkę drobno posiekać i  podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do mięsa dodać jajko, musztardę, ketchup, wodę, cebulkę z czosnkiem i doprawić solą i pieprzem.
(Można również dodać posiekaną natkę pietruszki lub koperek)
Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 0,5 h.
Uformować kotlety i smażyć na niewielkim ogniu.
Należy być bardzo delikatnym w stosunku do kotletów w trakcie przekręcania, ponieważ łatwo o to, żeby się rozpadły.

Bułkę przekroić na pół i  podgrzać chwilę w piekarniku, posmarować ketchupem i musztardą, nałożyć sałatę,cebulę, kotleta, pomidora, rukolę, ser żółty, jajko sadzone, bekon, rukolę oraz sos do burgerów.
Oczywiście kolejność nie musi być taka jak napisałam, możecie również usunąć składniki których nie lubicie i dodać inne J





Print