czwartek, 19 czerwca 2014

Pieczony pstrąg łososiowy




Składniki:
2 filety ryby
Przyprawa do ryb
1 łyżka masła
Cytryna
Świeża bazylia/ natka pietruszki 
Sól morska
pieprz

Przygotowanie:
Ryby umyć i osuszyć.
Ułożyć na folii aluminiowej, posypać solą, pieprzem  i przyprawą do ryby.
Na filetach ułożyć  pokrojoną w plastry cytrynę (ja wcześniej sparzyłam ją wrzątkiem), masło oraz bazylię lub natkę pietruszki.
Zawinąć każdy kawałek ryby w osobny kawałek folii aluminiowej i dokładnie zawinąć a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Piec w nagrzanym do ok 200*C piekarniku ok. 40 minut.



Delikatny deser :)





Składniki:
1 opakowanie budyniu (możemy wybrać nasz ulubiony)
0,4 l mleka
Milka łyżeczek musli/ można użyć również ciasteczek BelVita musli z owocami
1 łyżeczka masła
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Zagotować szklankę mleka. Do pozostałej części wsypać budyń i cukier, dokładnie wymieszać do chwili, gdy już nie będzie grudek.
Wlać rozpuszczony budyń do gotującego się mleka cały czas mieszając. Następnie  dodać łyżeczkę masła i jeszcze chwilę pomieszać.
Na dno miseczki wsypać troszkę musli, trochę budyniu,  musli, owoce i przykryć resztą budyniu.
Deser należy ostudzić i włożyć  do lodówki.



Smacznego! :)

By Niejadek Zjadł Obiadek

Print