sobota, 21 czerwca 2014

Lemoniada cytrusowo-miętowa



Składniki:
woda mineralna
1 cytryna
1 pomarańcza
kilka gałązek świeżej mięty
kilka kostek lodu
troszkę  płynnego miodu do smaku 


Przygotowanie:
Cytrusy dokładnie umyć i pokroić w plasterki. Ułożyć na dnie dzbanka  razem z miętą i miodem. Ugnieść wszystko drewnianą łyżką, zasypać lodem  i zalać wodą. Można również wrzucić kilka zamrożonych truskawek :)



pyszne racuszki z jabłkiem i świeżymi jagodami



Składniki:
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1 jajko
1 cukier wanilinowy
1 łyżka oleju lub masła
jabłko
jagody

Przygotowanie:
Jajko roztrzepujemy, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz olej.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz jagody i delikatnie mieszamy.
Smażymy niewielkie  placuszki na rozgrzanej patelni - ja nie użyłam tłuszczu do smażenia.


By Niejadek Zjadł Obiadek

Miruna smażona bez panierki

Uwielbiam ryby, zwłaszcza  te, które nie mają dużo ości.
Dlatego bardzo przypadła mi do gustu Miruna- ma pyszne białe, kruche i delikatne mięso. Polecam :)


Składniki:
kilka filetów ryby
cytryna
sól i pieprz
oliwa  do smażenia

Przygotowanie:
Rybę oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki skropić sokiem z cytryny i przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć na niewielkiej ilości oliwy po kilka minut z każdej strony.

Print