sobota, 28 czerwca 2014

Kawowy deser z mascarpone



Składniki:
250 g mascarpne
biszkopty
Zaparzona kawa espresso z dodatkiem alkoholu
Cukier wanilinowy
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki  wody
2 jajka
Czekolada biała i mleczna

Przygotowanie:
Jajka wyparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem wanilinowym. Żółtka wymieszać  z serkiem na jednolitą masę. W filiżance wymieszać 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej z wodą, następnie dodać do serka i dokładnie wymieszać.
Obie masy połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać.
Biszkopty nasączyć w espresso.
Następnie ułożyć w pucharkach lub szklankach biszkopty na przemian z kremem.
Na każdą warstwę kremu zetrzeć troszeczkę białej i mlecznej czekolady.









Kurczak pieczony



Oglądając ostatnio odcinek kuchennych rewolucji, naszła mnie ogromna ochota na pieczonego kurczaka. Nie czekałam  długo, tylko pobiegłam po kurczaka i go upiekłam J


Składniki:
Kurczak nie większy niż 2 kg
3 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawa do kurczaka
Majeranek
3 ząbki czosnku
Papryka ostra
Papryka słodka
2 małe łyżeczki soli
3 łyżki miodu

Wykonanie:
Kurczaka umyć i osuszyć. Posmarować oliwą i  miodem oraz natrzeć dokładnie wszystkimi przyprawami  i czosnkiem.
Umieścić kurczaka w naczyniu żaroodpornym. Wlać do naczynia  ¾ szklanki wody.
Włożyć kurczaka do piekarnika nagrzanego do ok. 190*C i piec przez ok. 1,5 h.
Co 15 minut polewać kurczaka sosem, który zbierze się na dnie i zmiesza z wodą.
Po upieczeniu, zostawić kurczaka w uchylonym piekarniku  na ok. 10 – 15 minut






Waflowa rolada z bananem

Dziś mi się przypomniała pewna rolada, którą robiła moja mama, kiedy jeszcze byłam dzieckiem. Pamiętam jak mama chowała ją, żeby mogła w spokoju doczekać świąt lub zapowiedzianych gości. Jednak zawsze ja lub mój brat ją odnajdywaliśmy i podjadaliśmy J Prosiliśmy również mamę, żeby pozwoliła nam wylizać garnek lub miskę, w której przygotowywała masę do rolady.
 Mama miała z nas  niezły ubaw, obserwując jak próbowaliśmy ją wykraść podstępem J
Przedstawiam Wam roladę z bananem J

Uwaga! Masa bardzo szybko gęstnieje, dlatego ja trzymam ją w rondelku na kuchence i podgrzewam co jakiś czas dodając do niej wodę, żeby nie była zbyt gęsta.  Masa musi być gorąca, żeby wafle zmiękły i rolada ładnie się nam zwinęła.



Składniki:
2 galaretki truskawkowe
4-5 łyżek kakao
1 margaryna
¾ szklanki cukru
2 paczki herbatników po 250g
3-4 banany
2 paczki wafli tortowych (Podałam w przepisie 2 paczki wafli, ponieważ masy wystarczy na 2 rolady)


Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach wrzątku. Herbatniki pokruszyć i wrzucić go gorącej galaretki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Margarynę rozpuścić w rondelku  z cukrem , dodać kakao i dobrze wymieszać.
Następnie do ciemnej masy dodać galaretkę z herbatnikami i jeszczę chwilkę podgotować cały czas mieszając.
Na blacie położyć wilgotną ściereczkę a na niej jednego wafla, posmarować go masą, przykryć waflem i powtarzamy to do ostatniego wafla. Posmarować go masą i na brzegu ułożyć banany, następnie zwinąć jak zwykłą roladę. Trzeba to robić razem z wilgotną ściereczką, ułatwi nam to zwijanie i uchroni wafle przed pęknięciem.








Print