środa, 2 lipca 2014

Ciasteczka kokosowo-owsiane




Składniki:
85 g płatków owsianych
85g wiórków kokosowych
100g mąki
70g cukru pudru
100g masła
1 łyżeczka sody
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Płatki, mąkę, wiórki i cukier puder wymieszać w misce.
W rondelku rozpuścić masło z miodem.
Sodę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i szybko wlać do rondelka z miodem i masłem.
Połączyć mokre i suche składniki.
Z powstałego ciasta należy uformować kulki, chwilę ściskając je w dłoniach. Następnie ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do wypieków i przycisnąć dłonią, żeby się spłaszczyły.
Należy zachować niewielkie odstępy między ciastkami, ponieważ delikatnie wyrastają.
Piec w temperaturze ok 180*C do momentu, kiedy się zarumienią na zloty kolor (ok 10 minut).
Po upieczeniu należy chwile odczekać, żeby ciasteczka stwardniały.


Ciasteczka kokosowe



Składniki:
4 jajka
0,5 szklanki cukru
Ok 200g wiórków kokosowych
Szczypta soli

Wykonanie:Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczypta soli, pod koniec ubijania dodać połowę cukru. Żółtka ubić z cukrem na jasną masę.
Połączyć ze sobą obie masy delikatnie mieszając, następnie wsypać wiórki i jeszcze raz wymieszać.
Przygotować blaszkę wyłożoną papierem do wypieków i układać na nim łyżką niewielkie porcje ciasta. Należy zachować odstępy między ciasteczkami, żeby się nie posklejały.
Piec ciasteczka w temperaturze ok 170*C w termo obiegu, przez ok 15 minut (do momentu, kiedy będą miały ładny złoty kolor) .
Mogą się przykleić do papieru, należy je wtedy lekko podważyć nożem.



Ciasteczka owsiane z miodem i wiórkami kokosowymi



Składniki:
100g płatków owsianych
100g wiórków kokosowych
130g mąki
100g cukru
90g miodu
½ łyżeczka sody
130g masła

Wykonanie:
Wszystkie suche składniki z wyjątkiem sody wymieszać ze sobą.
W rondelku rozpuścić masło z miodem. Następnie rozpuścić sodę w 1 łyżce gorącej wody i szybko wlać do masła z miodem.
Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.
Z ciasta formować kulki, ściskając je chwilkę w dłoniach i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, spłaszczając je delikatnie.
Ciasteczka piec w temperaturze 160*C przez ok 15 ,minut w termo obiegu , do momentu, aż się ładnie zarumienią na złoty kolor. Zaczekajcie kilka minut, zanim zdejmiecie je z blaszki, żeby troszkę stwardniały.



Ciasteczka są mięciutkie i pyszne :)

Print