niedziela, 6 lipca 2014

Szybki murzynek z jagodami

Przedstawiam Wam przepis na świetne ciasto.
Jest to bardzo łatwe w przygotowaniu i tanie ciasto.
Ciasto wyrosło super.  Można je również przełożyć powidłami lub kremem. Ja tym razem dodałam do ciasta troszkę jagód. Szczerze polecam J



Składniki:
2 szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1 duże jajko
1 szklanka oleju
1 szklanka mleka
1 czubata łyżeczka sody
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
4 łyżki kakao
3 łyzki konfitury jagodowej
Kilka kropel dowolnego aromatu
Z racji tego, że jest sezon na jagody,dodałam do ciasta garść świeżych jagódek :)


Przygotowanie:
Wszystkie składniki z wyjątkiem dżemu, dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Na koniec dodać 3 łyżki dżemu i wymieszać łyżką.
Gotowe ciasto wlać do nasmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą keksówki. Na wierzch ciasta rozsypać jagody.
Piec w temperaturze 160*C  do suchego patyczka, ok. 70 minut. Ale najlepiej pilnować ciasta, bo wiem z doświadczenia, że każdy piekarnik może piec inaczej J

Polewę użyłam tą, co zawsze - uwielbiam jąJ
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
1 łyżki kakao
2 łyżki śmietany/jogurtu greckiego

W rondelku rozpuścić masło z cukrem, dodać kakao i śmietanę. Wymieszać dokładnie do uzyskania kremowej masy.

Na polewie poukładać jagody :)









Jagodowe lato

Pyszne jagodzianki

Jeżeli jeszcze nie robiliście jagodzianek, to koniecznie musicie spróbować.
Przepis jest łatwy, a jagodzianki przepyszne :)
Gorąco polecam!



Składniki:
Ciasto:
550g mąki
½ szklanki cukru
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 jajka
1 czubata łyżka masła
Szczypta soli

Nadzienie:
Ok. 300g jagód
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżka cukru
1 łyżka bułki tartej

Kruszonka:
100g mąki
50g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50g masła

1 roztrzepane jajko, do posmarowania bułeczek


Wykonanie:
Przygotować rozczyn z drożdży. Do szklanki ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Jajka ubić z cukrem na białą masę.
Masło rozpuścić w rondelku i odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać, dodać do niej ubite jajka, drożdże, szczyptę soli oraz schłodzone masło.
Ciasto ugnieść do momentu, gdy będzie nam ładnie odchodzić od ręki.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce,  żeby ładnie wyrosło.
Jeżeli ciasto już podwoiło swoją objętość, możemy śmiało przejść do robienia jagodzianek J

Odrywać po niewielkim kawałku ciasta, uformować kulki, rozpłaszczyć i ułożyć na środku nadzienie.
Należy dokładnie pozalepiać ciasto, żeby jagody nie powypływały.
Uformować ładne bułeczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków w niewielkich odstępach od siebie. Zaczekać kilka minut, aż troszkę jeszcze urosną i posmarować je roztrzepanym jajkiem oraz posypać kruszonką.
Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku, do momentu, kiedy zarumienią się na złoty kolor.









Jagodowe latoLato w pełni!Słodkie jagodowe lato





Bułeczki śniadaniowe




Składniki:
550g mąki pszennej
10g suchych drożdży
30g masła
1 jajko
½ łyżki cukru
1 łyżka soli
150 ml ciepłego mleka
100 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Najpierw należy zrobić rozczyn. Do kubka wlać ok. 50 ml ciepłego mleka, 1/2 łyżkę cukru  oraz 1 łyżkę mąki.
Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać z solą. Zrobić wgłębienie na środku i wlać mleko, wodę oraz rozczyn.
Dodać masło, roztrzepane jajko i dokładnie wyrobić ciasto.
Uformować je w kulę i odstawić  przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie podzielić  ciasto na ok. 10 równych części. Uformować bułeczki i ponacinać je na wierzchu ostrym nożem.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków, przykryć ściereczką i odstawić, żeby jeszcze troszkę nam urosły.
Piec w nagrzanym do 200*C piekarniku przez ok. 20 minut.





Print