piątek, 11 lipca 2014

Babeczki waniliowo-kokosowe


Składniki:
270 g mąki
120 g cukru
1 cukier wanilinowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki wiórków kokosowych + troszkę do posypania babeczek
100 ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki
1 jajko

Przygotowanie:
Mąkę przesiać, dodać do niej cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe. Wymieszać dokładnie.
Następnie dodać jajko,  olej, maślankę oraz ekstrakt waniliowy,
Wszystkie składniki wymieszać.
Ciasto wkładać do ¾ wysokości foremek. Na wierzch posypać wiórkami kokosowymi.
 Ja ułożyłam na każdej babeczce po jednej czarnej porzeczce J


Piec w temperaturze 200*C przez ok 20-25 minut.




Muffiny z czarną porzeczką



Składniki:
250g mąki
120g cukru
120g masła
200g maślanki
1 jajko
2 łyżki kakao
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Aromat waniliowy
Ok. ¾ szklanki czarnej porzeczki

Wykonanie:
Czarną porzeczkę umyć i osuszyć.
Masło należy utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać roztrzepane jajko i maślankę. Dokładnie wymieszać.
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i mąką ziemniaczaną.
Wymieszać składniki suche z mokrymi i dodać kilka kropel aromatu waniliowego i kakao. Dokładnie wymieszać.  
Wsypać do ciasta część jagód i bardzo delikatnie wymieszać, żeby nie zgnieść owoców.
Do foremek nakładać ciasto do ok. ¾ wysokości.
Na wierzch poukładać pozostałe owoce.
Piec w temperaturze ok. 170*C przez ok. 25 minut.





Print