środa, 16 lipca 2014

Tarta z kurczakiem i szpinakiem


Od dawna planowałam zrobić tartę. W piątek poszłam na zakupy, przygotowałam wszystko i zabrałam się do pracy :)
Efekt końcowy bardzo zadowalający :)
Równie pysznie smakowała odgrzana następnego dnia.
Gorąco polecam :)




Składniki na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajko
woda
Sól

 Farsz:
Szpinak (użyłam 1 opakowanie mrożonego)
1 łyżka masła
Pierś z kurczaka
Papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie
2-3 ząbki czosnku
2-3 jajka
Natka pietruszki
3 łyżki śmietany
Sól i pieprz
Garść startego żółtego sera

Opcjonalnie:
Ser feta
Kilka pieczarek
czarne oliwki

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i szczyptę soli.
Pomału ugniatać ciasto, dodając troszeczkę wody (ok. 2-3 łyżki).
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Następnie rozwałkować i ułożyć na formie.
Podziurkować ciasto widelcem i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 15 minut.

W tym czasie szpinak podsmażyć na maśle, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, śmietanę oraz sól i pieprz.
Kurczaka pokroić w kostkę, obsypać papryką słodką, ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Gotowego kurczaka dodać do szpinaku.
Na podpieczonej tarcie wykładamy farsz.*
Na farsz wylewamy roztrzepane jajka z  posiekaną natką pietruszki i startym żółtym serem. **
Włożyć ponownie do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Smacznego!
*(Ja ułożyłam na nim również pieczarki i ser feta)
**( na połowie rozsypałam czarne oliwki, ponieważ  je uwielbiam, natomiast mój mężczyzna ich nie lubi :)

PS. mam nadzieję, że niczego nie pominęłam :)








Print