sobota, 19 lipca 2014

Pizza nr 3




Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru

Dodatki:
mozzarella
kilka pieczarek
salami
czarne oliwki
cebula

Wykonanie:
W 60 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki.
Wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Na środku zrobić wgłębienie i wlać wyrośnięty rozczyn, oliwę i resztę ciepłej wody.
Ciasto wyrabiać ok 10 minut, do momentu kiedy będzie gładkie i elastyczne.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Sos pomidorowy:
1/2 pomidorów z puszki
1 łyżka oliwy z oliwek
suszone oregano, bazylia
sól, pieprz, cukier

Pomidory zagotować z oliwą, doprawić solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i bazylią oraz pieprzem.
Gotować na wolnym ogniu ok 10 minut.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. 
Obsypać mąką i  i rozwałkować 2 okrągłe placki.
Spody kłaść na blaszce posmarowanej oliwą i odstawić jeszcze na ok 20-30 minut do wyrośnięcia.

Następnie posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, salami, pokrojone pieczarki, cebulę  oraz  oliwki.

Piec w rozgrzanym do 250*C piekarniku ok 12 minut.

Proponuję pizze po upieczeniu położyć na kratce, żeby spód mógł swobodnie odparować.


Pizza nr 2

Przedstawiam Wam drugi przepis na pizzę, jest naprawdę bardzo  smaczna.
Powinna zawierać do 4 składników. U mnie jest 5, nie mogłam się powstrzymać, żeby nie dodać czarnych oliwek.
Pizza wyszła przepyszna.



Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
25 g drożdży 
159 ml wody źródlanej
10 ml oliwy extra virgin
70 ml mleka 3,2%
szczypta cukru
sól

Dodatki:
mozzarella
rukola
szynka parmeńska
czarne oliwki
pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:
Mleko wymieszać z oliwą i drożdżami. Odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce.
Następnie należy dodać wodę, mąkę, sól i cukier.
Zagnieść ciasto i ponownie odstawić, przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto po porcjować po ok 80-100 g.
Rozwałkować i ułożyć na blaszce (najlepiej żeliwnej), posmarować sosem pomidorowym na którym układamy mozzarelle i oliwki.
 Rukolę, szynkę parmeńską* i pomidorki układamy po wyciągnięciu pizzy z piekarnika.

Jeżeli mamy grube plasterki szynki parmeńskiej należy je położyć na mozzarelli na początku do zapieczenia.

Sos pomidorowy:
200 g pomidorów z puszki 
15 g czosnku
50 g cebuli
20 ml oleju
sól
pieprz
oregano
bazylia

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, delikatnie podsmażyć na oleju, dodać pomidory oraz przyprawy, gotować na wolnym ogniu ok 15 minut, następnie przetrzeć przez drobne sitko.


Powinno się ją piec w temperaturze 350*C, ja piekłam w 230*C przez ok 15 minut.



Print