środa, 23 lipca 2014

Lody śmietankowo - migdałowe

Kolejny gorący dzień, ale nie ma co narzekać, ponieważ lato mamy stanowczo za krótkie :)
Dla ochłody proponuję Wam pyszne lody śmietankowo - migdałowe:)
To bardzo łatwy i szybki przepis, ale szczerze przyznam się do tego, że czas oczekiwania na ich zamrożenie zawsze wydłuża mi się w nieskończoność.
Uwielbiam domowe lody! :)



Składniki:
200 ml śmietany kremówki 30%
200 g mleka zagęszczonego niesłodzonego
2 cukry wanilinowe
4 łyżki pokruszonych migdałów

Wykonanie:
Śmietankę należy ubić na sztywno, pod koniec dodawać po troszku mleko i cukier wanilinowy .
Na koniec dodać migdały i delikatnie wymieszać łyżką.
Masę lodową przelać do pojemnika i odstawić do zamrażalnika.

Należy wyjąć lody po ok 40-50 minutach i dokładnie wymieszać, żeby porozbijać kryształki lodu.
Powtórzyć to 3 razy.

Gotowe lody przed podaniem, należy wyjąć ok 15-20 minut wcześniej, żeby troszkę zmiękły.

Smacznego kochani! :)


Print