czwartek, 31 lipca 2014

Delikatne babeczki z bitą śmietaną i owocami

Na upalne dni proponuję pyszne babeczki. 
To moje ulubione ciasto do babeczek, jest mięciutkie i rozpływa się w ustach :)
W zależności od pogody i nastroju zmieniam dodatki. Czasem wystarczają mi same, czasem dodaje cynamon i jabłka, a jeszcze innym razem robię z nadzieniem czekoladowym lub z powidłami.
Tym razem zrobiłam z bitą śmietaną, borówkami i jeżynami :)
Czy Wy macie swoje ulubione przepisy na babeczki?
Jeśli tak, to bardzo chętnie je poznam, możecie śmiało pisać w komentarzach :)




Składniki na ciasto:

150 g cukru
150 g miękkiego masła 
190 g mąki pszennej tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Przygotowanie:
  • Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka.
    Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie miksujemy.
    Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :)

    Pieczemy około  15 - 20  minut w 180 stopniach. 


    Krem:
    250 ml śmietany kremówki 30%
    cukier wanilinowy
    odrobina ekstraktu z wanilii
    W upalne dni proponuję dodać 1 śmietan-fix, ponieważ bita śmietana nie utrzyma się zbyt długo.
    Zanim zdążyłam zrobić zdjęcia, masa zaczęła się topić.

    Przygotowanie kremu:
    Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier wanilinowy i ekstrakt z wanilii.
    Wymieszać dokładnie.

    Opcjonalnie:
    owoce do ułożenia na kremie 

    Dekorować babeczki wedle uznania.






    Blaszkę możecie kupić Tutaj


Print