niedziela, 12 października 2014

Omlet z płatkami owsianymi i owocami

Mojej dzisiejszej kawie, towarzyszył lekki omlet z kawałkami ananasa, banana i orzechami.
Zamiast mąki użyłam płatków owsianych i dodałam połowę banana, dzięki czemu był lekko wilgotny.

Omlet jest szybki w przygotowaniu a do tego pożywny :)
Można go zabrać w pojemniku do szkoły lub do pracy.


Jeżeli lubicie ciężkie i tłuste omlety, nie próbujcie tego przepisu :)


Składniki:
2 jajka ( 2 białka+ 1 żółtko)
50 g płatków owsianych
0,5 łyżeczki kakao
1 średni banan
orzechy
plasterek świeżego ananasa

Wykonanie:
Do blendera wrzucamy 2 białka, jedno żółtko, płatki owsiane, kakao i pół banana pokrojonego w krążki.
Miksujemy wszystko dokładnie i wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię beż użycia niepotrzebnego tłuszczu.

Jeżeli patelnia jest w dobrym stanie, omlet nie będzie się do niej przyklejał.
Należy dać mu chwilkę, żeby mógł się dobrze przypiec i dopiero wtedy podważamy go delikatnie i przekręcamy na drugą stronę.

Nie dodałam do omleta żadnego cukru,  podałam go z pokrojonymi w kostkę owocami i orzechami.
Dzięki owocom jest wystarczająco słodki :)

Miłej niedzieli :)



Print