niedziela, 19 października 2014

Dorsz zapiekany z natką pietruszki i czosnkiem

Zainspirowana przepisem Grzegorza Łapanowskiego, postanowiłam upiec dorsza pod pierzynką z bułki tartej, natki pietruszki, czosnku oraz soku z cytryny :)



Składniki:
ok 500 g fileta z dorsza
100 g bułki tartej
70 g masła
kilka gałązek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
cytryna
sól i pieprz czarny

Wykonanie:
Filet oczyścić, umyć i wysuszyć.
Przyprawić solą i pieprzem.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 *C na 6 minut.

Bułkę tartą podprażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do miseczki, dodać natkę pietruszki, masło, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Wymieszać dokładnie.
Ułożyć grubą warstwę kruszonki na filetach i zapiekać w piekarniku jeszcze kilka minut.

Smacznego! :)




Owsianka z kawałkami jabłek, winogronem i lekką cynamonową nutą

W ostatnim czasie, owsianka często gości na moim stole. Żeby za szybko mi się nie znudziła, próbuję ją sobie urozmaicać:)

Raz robię na wodzie, innym razem na mleku. 
Dodaje do niej  różne owoce, migdały oraz orzechy.

Owsianka dostarcza nam sporo energii a do tego jest sycąca i zdrowa :)
Miłej niedzieli :)



Składniki:
1 szklanka mleka
4-5 łyżek płatków owsianych górskich
1/2 jabłka
kilka czerwonych winogron
szczypta cynamonu

Wykonanie:
Do mleka dodajemy płatki owsiane z cynamonem.
Gotować ok 4 minuty na małym ogniu.

Następnie dodać umyte i pokrojone w kostkę owoce.

Smacznego! :)



Print