sobota, 26 marca 2016

Mazurek jogurtowy z białą czekoladą i kajmakiem



Składniki na kruchy spód:
135 g masła, schłodzonego
165 g mąki pszennej
95 g cukru pudru
45 g skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 łyżka zimnej wody 

Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.
Ja narysowałam pisankę na papierze do pieczenia i wylepiłam na wzorze pisankę.
Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut do zarumienienia.
Wystudzić.

Masa jogurtowo - czekoladowa:
masa kajmakowa do udekorowania
160 g białej czekolady
125 g jogurtu greckiego - dzień wcześniej wyłożyć jogurt na nieduże sitko wyłożone podwójną gazą, przykryć i wstawić do lodówki na noc. Zgromadzoną wodę odlać.

Odcedzony jogurt (w temperaturze pokojowej) zmiksować i dodać do niego rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Zmiksować na gładką masę. Zaczekać chwilę, żeby masa zgęstniała.
Na koniec udekorować mazurka masą jogurtową i kajmakiem za pomocą rękawa cukierniczego.






Niebiański Sernik


Sernik znalazłam na stronie mojewypieki.pl, ale troszkę go zmodyfikowałam.
Zmieniłam troszkę spód i dodałam masę kajmakową.

Składniki na masę serową:
900 g twarogu tłustego lub półtłustego - zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2/3 szklanki drobnego cukru
2 jajka całe
3 białka
1/4 ekstraktu z migdałów

Składniki na spód:
225 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
75 g masła, roztopionego

Do malaksera wrzucić ciastka z masłem  i zmiksować do uzyskania masy ciasteczkowej.

Na dno tortownicy o średnicy 21 cm wsypać ciasteczka. Dokładnie uklepać i wyrównać. Schłodzić w lodówce ok 30 minut

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na masę serową zmiksować do połączenia, ale nie za długo.
Gotową masę wylać na schłodzony ciasteczkowy spód

Piec w temperaturze 150ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. 
Wystudzić w uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Dodatkowo:
Masa kajmakowa do polania na wierzch.

Opcjonalnie:
Polewa czekoladowa oraz rozpuszczona biała czekolada do ozdobienia ciasta.



Print