sobota, 2 grudnia 2017

Murzynek z powidłami i orzechami





Składniki:

2 szklanki mąki pszennej 

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
1 łyżeczka przyprawy do piernika
4 łyżki kakao
garść orzechów włoskich posiekanych  
1 szklanka cukru 
1 szklana mleka 
1 szklanka oleju 
60 g powideł 
2 jajka 

WAŻNE! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie:

Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
Mąkę  przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika oraz z kakao.

Do ubitych jajek dodać wymieszane suche składniki, oraz mleko i olej. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać powidła i orzechy i jeszcze chwilę ucierać do połączenia składników.

Formę  (ok. 36x24) wysmarować masłem i obsypać bułką lub wyłożyć papierem do wypieków.

Ciasto wylać do formy i piec ok 50-60 minut (do suchego patyczka)  w temperaturze 180*C.

Polewa:
4 łyżki masła
4 łyżki cuktu
4 łyżki kakao
4 łyżki śmietany 18%

Masło rozpuścić, dodać cukier, kakao i śmietanę. Gotować na bardzo małym ogniu przez chwilę cały czas energicznie mieszając.

Upieczone ciasto polać polewą. Można również posypać wiórkami kokosowymi lub/i orzechami. 



Print