wtorek, 27 lutego 2018

Ciasto marchewkowe - UWAGA uzależnia :)


Najlepsze ciasto marchewkowe jakie jadłam. Jest bardzo wilgotne. Kompozycja orzechów i kremu śmietankowego tworzy idealne połączenie.
Robie przy każdej okazji, bez okazji również ;)



Składniki na ciasto:

2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki soli
2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 szklanki posiekanych i dobrze odsączonych ananasów (ja używam z puszki)
1 szklanka startej marchewki na średnich oczkach
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich (jak nie mam, dodaje orzeszki ziemne)

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki należy wymieszać dokładnie w jednej misce.
W drugiej natomiast roztrzepać jajka i dodać do nich olej. 
Połączyć zawartość obu misek a następnie dodać do nich orzechy, marchewkę oraz ananasy.
Wszystko dobrze wymieszać łyżką.

Piec w temperaturze 175 stopni przez ok 40 minut. Najlepiej sprawdzić wykałaczka, czy ciasto jest wystarczająco upieczone.

Składniki na masę:


300 g serka śmietankowego na kanapki (np. Philadelphia) w temperaturze pokojowej
90 g masła w temperaturze pokojowej
70-90 g cukru pudru ( wedle uznania)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na gładką masę. Następnie dodać serek śmietankowy, cały czas ucierając, do momentu dokładnego połączenia składników. 

Ciasto wystudzić i przekroić na pół. Przełożyć połową masy. Drugą połowę należy rozsmarować na wierzchu ciasta.
Posypać cynamonem ( można też użyć kakao) i poukładać orzechy włoskie. 

Ciasto najlepiej smakuje dobrze schłodzone po kilku godzinach. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ślicznie dziękuję za komentarz :)

Print